Saltar al contenido principal

Castells: Patrimoni Cultural Immaterial de la Unesco

El 16 de novembre de 2010, a Nairobi (Kenya), la Unesco va aprovar la inclusió dels castells a la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial (PCI). Els castells aconseguien així el màxim reconeixement institucional a què podien aspirar a nivell internacional. Segons la Unesco, “els castells són reconeguts pels catalans com una part integral de la seva identitat cultural, transmesa de generació en generació proporcionant als membres de la comunitat un sentit de continuïtat, cohesió social i solidaritat”. 

Amb la Convenció del PCI (2003), la Unesco pretén posar en valor elements culturals com els rituals, les festes o els coneixements tradicionals, que durant molt de temps han estat considerats com a cultura de segona classe. La Unesco remarca que aquest patrimoni és igualment fonamental per a les comunitats que hi participen i s’hi senten reconegudes. 

La inclusió d’un element a la Llista Representativa implica per part de les administracions la responsabilitat de vetllar per la seva salvaguarda, és a dir, de treballar per tal de mantenir les condicions que fan viable la continuïtat d’aquell element. El Concurs de Castells i la Biennal són, en aquest sentit, una eina important d’aquesta salvaguarda. 

A Tarragona també hi són presents altres elements que han estat inclosos en la Llista Representativa del PCI de la Unesco -com ara la dieta mediterrània, el flamenc, l’art de les construccions de pedra seca o el cant de la Sibil·la- però sens dubte el més identificat amb la ciutat són els castells. A més, el conjunt arqueològic de Tarraco forma part de la Llista del Patrimoni Mundial de la Unesco, de manera que a Tarragona hi conviuen patrimoni material i immaterial reconeguts per la Unesco en un mateix espai urbà.

creativat.com