Saltar al contenido principal

El comitè executiu del Concurs de Castells valora positivament el desenvolupament del certamen

El comitè executiu del Concurs de Castells fa un balanç positiu del certamen celebrat aquest diumenge a la Tarraco Arena Plaça. Aquesta valoració es basa en les següents consideracions:

 
  • El Concurs va tornar a ser l’escenari d’una gran diada castellera, en què les 14 colles participants van provar les seves millors construccions. Com a fet destacat, cal valorar positivament que aquest diumenge ha estat la primera vegada que cinc colles diferents han provat castells de gamma extra en una mateixa actuació.
  • Pel que fa al ritme del Concurs, l’últim castell es va veure a les 15.37 h, només set minuts més tard de l’horari òptim previst per l’organització. A més, el Concurs va gaudir d’un ritme força viu durant bona part del desenvolupament de la competició. Aquest ritme només es va trencar parcialment durant les proves dels castells de màxima dificultat, la qual cosa és perfectament comprensible tenint en compte la complexitat d’aquestes construccions. Per assolir aquest èxit, ha estat bàsica la col·laboració de totes les colles participants, que a més d’oferir la seva màxima predisposició, han entès la interpretació de la norma efectuada pel jurat d’establir un temps màxim per al bastiment de cada construcció.
  • L’operatiu d’entrada de les colles a plaça va funcionar sense problemes, tot i l’alarma generada durant les últimes setmanes. L’organització havia fet, amb la col·laboració de les colles, unes previsions del nombre de castellers que podia portar cada agrupació, previsions que després van ser contrastades amb les xifres reals d’entrada a plaça. Aquestes xifres indiquen que aquest diumenge les 14 colles van comptar amb la participació d’un total de 6.350 castellers. Aquesta dada indica, així mateix, que la decisió de reduir el nombre de colles de 18 a 14 ha estat encertada per assegurar una circulació fluïda a l’arena.
  • L’entrada del públic a les seves localitats també va funcionar correctament, tot i que es van produir llargues cues d’accés al recinte, fet que va provocar que algun espectador no pogués accedir a la seva localitat fins uns minuts després de les 10 h, hora prevista per a l’inici del Concurs. L’organització del certamen treballarà per millorar els accessos al recinte.
  • El repartiment d’entrades a les colles ha contribuït a que, tot i la introducció de les entrades numerades, cada colla tingui un gruix de la seva afició al costat de la zona d’actuació de cada agrupació, fet que ha contribuït positivament al gran ambient del Concurs a les graderies. Tanmateix, l’organització treballarà per millorar l’assignació de localitats, per evitar que hi hagi localitats buides durant part o la totalitat del certamen.
  • La zona village del Concurs, una de les novetats d'aquesta edició, va tenir un gran èxit de públic, tant dissabte com diumenge. L'organització considera que és un primer pas en el camí per potenciar un complet cap de setmana d'activitats relacionades amb el Concurs i amb els castells.
  • El XXIII Concurs de Castells ha estat el Concurs més mediàtic de la història, amb la presència de més de 250 professionals de la comunicació de 70 mitjans diferents. Cal destacar molt especialment la cobertura i l’esforç realitzat per Televisió de Catalunya, a més de la presència de mitjans de comunicació provinents del Japó, Alemanya, Bèlgica o França, entre d’altres.

D’altra banda, en relació a l’incident que va tenir lloc durant el lliurament del trofeu a la 3a colla classificada, el comitè executiu vol aclarir el següent:

  • En cap cas la Colla Vella dels Xiquets de Valls va tenir intenció de no recollir el trofeu o de no recollir-lo en el moment indicat.
  • L’incident es va produir a causa d’un problema de comunicació.
  • L’organització del Concurs buscarà les solucions òptimes per evitar que incidents d’aquest tipus es repeteixin durant la cerimònia de lliurament de trofeus.
creativat.com