La directora castellera del Concurs de Castells, Ester Roca, ha participat en la cinquena edició del Congreso Internacional de Comunicación y Seguridad en Eventos, que s'organitza a Madrid. El congrés considera el Concurs de Tarragona com un referent en seguretat, tenint en compte la seva complexitat, i ha inclós la ponència en l’àmbit de festes i tradicions populars.
Sota el títol de “Seguridad máxima para un riesgo moderado”, Roca ha exposat, durant la seva intervenció, totes les mesures de seguretat del Concurs com a esdeveniment, però també la seguretat que apliquen les mateixes colles castelleres. En aquest sentit, la directora castellera ha explicat el risc de caiguda
que comporten els castells, però destacant l’actitud proactiva de tots els agents participants per tal de minimitzar-lo.
En aquest sentit, ha parlat sobre la seguretat activa que apliquen les colles a través dels assajos, la col·locació a les pinyes i la preparació física dels seus
membres, així com altres elements de seguretat passiva que les mateixes colles han adoptat, després d’estudis i debats sobre prevenció de lesions i seguretat, com ara els cascs de la canalla, els terres atenuants o les xarxes de protecció que, durant els darrers anys, han ajudat a reduir el risc de lesions i els accidents entre els castellers.
Sobre la seguretat de l’esdeveniment, la directora castellera Ester Roca ha remarcat com les normes del Concurs estan pensades per minimitzar les caigudes, amb l’incentiu dels castells descarregats. També ha mostrat els detalls de l’ampli dispositiu sanitari que es prepara, tant a la mateixa Tarraco Arena, escenari del Concurs, com a l’Hospital Santa Tecla, on hi ha de guàrdia un equip mèdic exclusiu per atendre les possibles lesions que es puguin produir durant el certamen.
La directora castellera ha compartit una sèrie de dades, com el número d’assistències sanitàries de l’últim Concurs (298), de les quals només 40 van necessitar derivació a l’hospital, ja que la meitat dels traslladats van ser donats d’alta immediatament.
Pel que fa a la seguretat del públic i de l’esdeveniment, Roca també ha explicat que en cada edició es compta amb un centre de coordinació de la seguretat, en el qual participen responsables de l’Ajuntament, de l’organització del Concurs, dels cossos policials, de la seguretat d’autoritats i de la seguretat privada que controla els accessos i la circulació del públic.
En el torn de debat s’ha parlat del paper integrador dels castells i de les colles, on no hi ha cap limitació d’edat per formar-ne part, i d’aspectes més logístics de l’organització de la seguretat del Concurs.
Aquest congrés, que se celebra els dies 28 i 29 de maig, per primera vegada de manera virtual, està organitzat per la Facultat de Ciències de la Informació de la Universitat Complutense de Madrid, juntament amb l'Associació Icona 14 i el centre de Formació Professional de la Universitat Europea de Madrid.