L'Ajuntament de Tarragona i el Concurs de Castells homenatjaran Pau Casals el pròxim dia 27, en motiu dels 90 anys del primer Concurs de Tarragona -celebrat el 1932-, del què l'universal músic vendrellenc va ser un dels impulsors i president del jurat. L’escenari per a l’homenatge serà el Museu Pau Casals d’El Vendrell i comptarà amb la presència dels alcaldes i autoritats de les dues ciutats així com amb representants de les colles castelleres també de les dues localitats.
Aquesta és una de les activitats paral·leles organitzades a l'entorn del XXVIII Concurs de Castells, que també inclouen una revetlla castellera la nit de dissabte 1 d'octubre, xerrades, presentacions i exposicions.
La consellera de Cultura de l’Ajuntament de Tarragona, Inés Solé, ha expressat que “el Concurs de Castells, un cop més, va molt més enllà de les jornades de Concurs i nodreix tota una programació al voltant del fet casteller tot refermant la capitalitat castellera de Tarragona, epicentre de tota l’activitat”. Solé també ha detallat que “aquesta programació és resultat d’una suma d’esforços amb entitats que també contribueixen a fer gran el fet casteller i a explicar-lo des de diferents perspectives juntament també amb les colles castelleres”.
El dimecres, 28 de setembre, es presentarà l’onzè número dels Quaderns de la Igualtat, dedicat a “Dones a la cultura popular”. Aquest dossier monogràfic inclou la recerca “El paper de les dones a les estructures de poder de les colles castelleres” que ha desenvolupat l’Observatori de la Igualtat de la URV i el CEPAC per encàrrec de la Biennal de Castells. També inclou el resum del treball “L’impacte de les comissions feministes a les colles castelleres universitàries”, que va ser el guanyador del premi CEPAC 2020.
Els jardins del Teatre Metropol acollirà el dijous, 29 de setembre, la xerrada Ciència i Castells: química i art. En aquest acte es parlarà sobre com la química influeix en l’activitat castellera (en les camises, els cascos, la hidratació…), però també sobre l’art. Alguns genis catalans com Picasso, Dalí, Miró, Pau Casals o Gaudí es van inspirar en els castells a l’hora de crear les seves obres. La xerrada anirà a càrrec de Marta Calull, investigadora del Departament de Química Analítica i Química Orgànica i Lluïsa Gené, directora en Patrimoni, Art i Societat per la URV.
El cap de setmana del Concurs
Durant el cap de setmana de l’1 i el 2 d’octubre, el Concurs de Castells no serà l’única activitat que es desenvolupi a Tarragona. El dissabte al migdia tindrà lloc la III Diada Internacional amb la participació de cinc colles de més enllà dels Països Catalans: els Castellers of London, els Castellers de París, els Xiquets de Copenhagen, els Castellers d’Andorra i la Colla Castellera de Madrid. Les cinc agrupacions que participaran en aquesta diada també van ser presents a les edicions del 2016 i el 2018. Aquesta actuació és també l’entrada al cap de setmana gran del Concurs de Castells, i per les colles internacionals suposa una molt bona oportunitat per a revalidar els seus castells de sis, després de patir especialment l’impacte de la pandèmia.
Ja a la tarda el carrer Mallorca i voltants s’ompliran de camises castelleres per participar en la jornada de dissabte del Concurs de Castells, però també hi tindrà lloc la fira de productes castellers i s’instal·larà una pantalla castellera per gaudir de la retransmissió en directe del Concurs. La mateixa fira es podrà visitar l’endemà diumenge, on també es podrà seguir la jornada amb la pantalla castellera.
I quan acabi la jornada de dissabte, la plaça dels Carros acollirà la Revetlla del Concurs, amb l’actuació en directe dels grups So Nat i Electrogralla. En finalitzar, sessió amb PD Peting.
Exposicions fixes
A banda dels actes puntuals, també es poden visitar dues exposicions de temàtica castellera. Al Mercat Central de Tarragona es pot gaudir de l’exposició “Castells de ciència”. Química, literatura, física, antropologia, arquitectura, sociologia i història són algunes de les disciplines des de les quals es pot parlar del fet casteller. Així es pot veure en els sis cartells divulgatius en els que s’exposen diferents curiositats amb accés a un codi QR en el qual s’amplia la informació. La mostra també inclou diferents vinils amb fragments recollits de la literatura catalana en els que es parla sobre aquest fenomen.
I a través d’internet es podrà gaudir de l’exposició virtual 90 anys. 90 imatges (1932-2022). El Concurs de Castells de Tarragona celebra nou dècades des de la primera edició el 1932. La plaça de toros s’ha convertit en Tarraco Arena Plaça, de les quatre colles del primer dia s’ha passat a la trentena actual i del blanc i negre s’ha passat al color. En aquesta exposició virtual es recullen moments de cadascuna de les 27 edicions celebrades fins al moment. Del període 1932-2008 es recuperen imatges de Josep Casanova Cañete i del Centre d’Imatges de Tarragona / L’Arxiu i del període 2010-2018 les imatges són de Mireia Comas, David Oliete, Pau Corcelles i Laia Solanellas, fotògrafs del banc d’imatges castells.photo. Es podrà visitar al portal https://castells.photo/