Saltar al contenido principal

Neix el CePAC, la primera associació amb l'objectiu d'estudiar el fet casteller

L’entitat tindrà la seu a Tarragona, en el marc de la Biennal de Castells

Signatura del conveni de col·laboració entre el CePAC i l'Ajuntament de Tarragona entre Josep Bargalló i Josep Fèlix Ballesteros

Tarragona serà la seu operativa del Centre de Prospectiva i Anàlisi dels Castells (CePAC), una associació que neix amb la voluntat d'estudiar, debatre i reflexionar diferents aspectes del fet casteller. La signatura del conveni i presentació de l'entitat, la primera d'aquestes característiques que existeix en l'àmbit dels castells, ha tingut lloc aquest dimarts a l'Ajuntament de Tarragona, amb la presència de l’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, la tinent d’alcalde de Cultura, Begoña Floria i el director general de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals de la Generalitat de Catalunya, Lluís Puig.

Els promotors del CePAC són el professor i director de la Biennal de Castells, Josep Bargalló; l'expresident de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, Miquel Botella; el filòleg i periodista casteller, Xavier Brotons; el doctor en Dret i exintegrant de l'equip responsable del Concurs de Castells, Jordi Jaria i el doctor i exdirector científic de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, Jaume Rosset. L'associació obre la porta a tenir a més socis.

 

Els objectius del CePAC són establir un observatori d'Anàlisi, amb marcada vocació acadèmica i científica, sobre elements estructurals del fet casteller, especialment aquells que tenen relació amb la seva organització interna, la seva relació amb la societat i la seva projecció. En concret, entre les línies inicials d'investigació s'estudiaran aspectes com els models organitzatius de les colles i la seva gestió econòmica, el paper i influència dels mitjans de comunicació o l'evolució del calendari i el format de les actuacions castelleres. Tota aquesta feina es plasmarà en informes que es faran públics periòdicament.

La voluntat de treballar conjuntament amb la Biennal de Castells i la Universitat Rovira i Virgili han motivat l'elecció de Tarragona com a seu de l'entitat, tot i que el CePAC actuarà al conjunt del territori català. Com a part de l'acord, l'Ajuntament de Tarragona cedirà les dependències de l'Antiga Audiència perquè s'hi puguin celebrar les reunions i activitats de l'associació.

creativat.com